ZOO Praha

18.06.2011 20:53

         Dnes jsem přidal do fotogalerie několik fotografií z Pražské zoologické zahrady. Pražská zoologická zahrada patří ke špičkovým chovatelským zařízením a výborně plní i vzdělávací a osvětové funkce. Tato zoo chová opravdu velké množství jak suchozemských, tak vodních druhů želv. Také se zde pravidelně pořádají zajímavá a poučná setkání Klubu chovatelů želv (viz www.kchz.info). Tato setkání jsou nejen přínosná co se týče spousty cenných informací a poutavých přednášek, ale také je zde příjemná a přátelská atmosféra.

         Skutečně povedená je expozice imitující řeku kdesi v indonéské džungli. V této expozici krásně vyniknou vodní želvy, například: karetka novoguínejská (Caretochellys insculpta), želva tlustohrdlá (Siebenrockiela crassicollis),  želva amboinská (Cuora amboiensis) a želva zubatá (Cyclemys dentata).  Zajímavé jsou zejména skrytohlavé želvy, které nezatahují hlavu do krunýře, ale stáčejí jí do strany. Představitelé skrytohlavých želv v této expozici jsou: krátkokrčka červenobřichá (Emydura subglossa) a dlouhokrčka Siebenrockova (Macrochelodina siebenrocki). Pokud vyjdeme v pavilónu Indonéská džungle o patro výše, ocitneme se u velkého vodního příkopu, který obývá několik obřích druhů želv čeledi geoemidovití (Bataguridae) a to batagur bengálský (Batagur basca), batagur kalagur (Batagur borneensis) a orlície bornejská (Orlitia borneensis). Tyto vzácné vodní želvy působý při plavání v téměř přirozeném prostředí opravdu majestátně.

         V pavilonu nazvaném Afrika zblízka  se můžeme pokochat maličkými želvami Kleinmannovými (Testudo kleinmanni), které obývají terárium společně s některými druhy afrických ještěrů a hlodavců. Ve vedlejší expozici jsou chovány želvy skalní (Malacochersus tornieri). Tento druh žije ve skalních štěrbinách a jeho krunýř je pružný. To umožňuje želvě pevně se vklínit i do poměrně malých mezer mezi kameny. Před tímto pavilónem se nachází malá nenápadná chýše, kterou obývají úctyhodné kusy želv pardálích (Stygmochelys pardalis pardalis) a v bazénku jsou nenápadné pelomedůzy africké (Pelomedusa subrufa).  

         Pokud navštívíme také spodní část zoo, setkáme se z želvami hned v několika expozicích. Krásně je zařízeno terárium obývané hlavně Gaviálem indickým (Gavialis gangetikus). Zde můžeme nalézt hned několik asijských druhů želv. Mezi velké druhy patří  výše zmínění bataguři, ale také želva korunková (Hardela thurjii) u které samice narůstají do úctyhodných rozměrů a naopak samci jsou proti nim drobní. Výrazně menší, ale neméně vzácná, je želva Smithova (Pangshura smithii). Tyto želvy nejčastěji zastihneme, jak se sluní na břehu a kamenech vyčnívajících z vody. Venku před pavilonem vedle velkého bazénu pro gaviály nalezneme nenápadnou tůňku, kterou celoročně obývají želvy bahenní (Emys orbicularis). Tyto želvy žily v minulosti i na území České republiky.

        Při pohledu do příkopu oddělujího slony od návštěvníků můžeme v letních měsících pozorovat několik druhů evropských suchozemských želv rodu Testudo. Také v teráriích u výběhu slonů chová pražská zoologická zahrada několik druhů želv. Hned za dveřmi při vstupu upoutají pozornost návštěvníků  obrovské kajmanky supí (Macrochelys teminckii). Ve velkém teráriu s varany pak nalezneme želvy černavé (Heosemys grandis). U těchto želv vede zoo Praha plemenou knihu. Po prohlídce terárií asi každý milovník želv zamíří do pavilonu velkých želv. V tomto pavilonu žije skupina želv obrovských (Aldabrachelys gigantea) a dva samci želv sloních (Chelonoidis nigra). Vedlo těchto obrů chovají v tomto pavilónu také jeden z nejmenších druhů želv vůbec a to želvu trpasličí (Homopus signatus). V protějším teráriu obývaném také varany komodskými (Varanus comodensis) nalezneme opět želvy černavé (Heosemys grandis) a orlície bornejské (Orlitia borneensis). Další terária s želvami se nacházejí v pavilonu šelem. V teráriu věnovanému sonorské poušti můžeme vidět želvy texaské (Gopherus berlandieri). Vedlejší terárium s anakondami velkými (Eunectes murinus) obývá velká dlouhohlávka mexická (Dermatemys mawii). V atriu pavilonu jsou společně s kubánskými leguány rodu Cyclura chovány želvy kubánské (Trachemys decussata). V dalších teráriích nalezneme želvy druhu Heosemys leytensis a želvu plochohřbetou (Notochelys platynota). V těchto teráriích také můžeme pozorovat vzácné a v přírodě pravděpodobně vyhubené želvy anámské (Mauremys anamensis) a ještě několik druhů čeledi batagurovití (Geoemydidae).

       Pražská zoo je rájem pro chovatele a milovníky želv. Velký počet druhů, které zoo chová, rovněž rozmnožuje. Tento fakt vypovídá o vysoké kvalitě chovů a chovatelského personálu.  Na celou řadů druhů chovaných v této krásné zoo jsem určitě zapomněl a proto návštěvu zoo mohu každému želvaři jedině doporučit.

Petr Štěpán

Zpět