ZOO Zlín

05.07.2011 17:32

    Dnes jsem přidal několik málo obrázků ze zoologické zahrady ve Zlíně. V této zoo jsme byli přibližně před pěti lety. Zoo je velice nápaditě rozčleněna na jednotlivé kontinenty a tak názorně návštěvníkům přiblíží, kde která zvířata žijí. Většina zvířat je chována v nových moderních expozicích. 

    Velice zdařilá je tropická hala Yucatán, ve které se volně pohybuje několik druhů drápkatých opiček a dalších zajímavých obyvatel pralesa chovaných. Želvaře jistě potěší pohled na skupinu vzrostlých želv pralesních (Chelonoidis denticulata). V nenápadné tůňce žijí matamy třásnité (Chellus fimbriatus). V prostorných bazénech je chována celá řada akvarijních ryb, které zde dosahují skutečně obřích rozměrů. Velice zajímaví jsou například sladkovodní rejnoci (Potamotrigoon sp.) a různé druhy sumců.  Ve společnosti těchto ryb můžeme vidět velké tereky jednovousé (Pdocnemis unifilis). Další veliký bazén obývá několik krokodýlů kubánských (Crocodylus rhombifer). Pokud sejdeme po schodech dolů, velké bazény se promění v obrovksá akvária a nabídnou nám pohled na ryby a plazy z boční perspektivy. Poblíž tropického pavilónu v malé expozici chovají unikátní skupinu želv chilských (Chelonidis chilensis), které se zde již povedlo i odchovat.

    S dalšími druhy želv se můžeme setkat ve starších prostorách terária nacházejících se v suterénu pod zámkem. Zde můžeme vidět želvy plochohlavé (Platemys platycephala) a želvy kouzelné (Rhinoclemys pullcherrima incisa). Dále zoo chová ve venkovních rybníčcích želvy nádherné (Trachemys scripta ssp.). Ve venkovním rybníce jsou zde chovány také dvě samice severoamerických aligátorů. Pohled na velkého aligátora jak se vyhřívá nerušeně na břehu rybníka je opravdu zajímavý.

Zoologická zahrada ve Zlíně je sice menší, ale o to zajímavější a její návštěvu můžu všem jedině doporučit.

Petr Štěpán

Zpět